Усе, що потрібно знати
про унікальну пергу
(копіювання та поширення даної інформації можливо лише з посиланням на «Апіпродукт»)
Наша компанія дослідила більше 50 інформаційних джерел про пергу: інтернет та книги, українські та зарубіжні (польські, словацькі, румунські, молдавські, словенські, російські), експертні думки лікарів, апітерапевтів та наукових співробітників.
І тому з великою впевненістю стверджуємо наступну інформацію:
Бджолиний хліб (перга) – законсервований медово-ферментною сумішшю квітковий пилок – обніжка, складений та утрамбований бджолами у стільники, що пройшов процес пророщування пилкових зерен та законсервований молочнокислим бродінням. Цей тип молочнокислої ферментації схожий на той, що застосовують при виготовленні йогуртів та інших молочнокислих продуктів. Сахароза перетворюється в моносахариди, а потім в молочну кислоту, збільшується вміст вітаміну К, вітамінів групи В. Увесь процес дозрівання правильної перги у вулику триває близько двох тижнів.
Поправко С.О. так описує утворення перги: «бджоли мед підігрівають до 34-35 0 С, прибирають зайву вологу, наповнюють антимікробними присадками (ферментом інгібіном), виділяють перекис водню з глюкози, що створює нестерпні умові для мікробів. Пилок піддається молочнокислому бродінню, пилкові зерна проростають та сировина перетворюється у високо живильну білково-ліпідно- вітамінну бджолину їжу – пергу (бджолиний хліб). В цей же час прополісова «штукатурка» вулика, виділяє феноли, ефірні олії, що створюють «газову камеру», де гинуть усі мікроорганізми. Отже, перга є похідним від меду, квіткового пилку та прополісу».
Для людського організму вживання перги може бути розглянуто в якості харчової добавки завдяки вмісту широкого спектру поживних речовин. Пергу можна застосовувати як дієтичний продукт, багатий на білкові речовини, вуглеводи, вітаміни та мікроелементи.
Проте для того, щоб ПЕРГА стала унікальним джерелом харчових речовин для людини, вона має бути дозрілою, тому так важливо купувати цей товар у сертифікованих перевірених виробників.
Компанія «Апіпродукт» пропонує унікальний живий «Бджолиний хліб» найвищої якості, який витримав правильне дозрівання, висушений, не піддавався замороженню, очищений, без включень воску, молі та бджолиних «сорочок». Перга від компанії «Апіпродукт» ізольована від вологи спеціальною упаковкою, що допомагає зберегти такі вітаміни як РР, С, Р та групу вітамінів В. Упаковка також не є прозорою, що допомагає зберегти вітаміни В1, В12, С, Р, К, котрі «бояться» світла.< /br> Згідно з даними досліджень (Шапіро Д.К., Лудянського Е.А., Хісматулліної Н.З., Новікова
В.П. та інших) усереднений хімічний склад 100г перги може виглядати так:
- низький рН 3.8-4.3
- протеїн (білок) 16,90-21,7 г
- жири 1,53-4,0 г
- вуглеводи (представлені в основному фруктозою та глюкозою) 7,54-28,0 г
- харчові волокна 38,26 г
- молочна кислота 3-6 г
- фосфор 5210,71 мг
- калій 6152,43 мг
- магній 1735 мг
- кальцій 1648 мг
- натрій 58,29 мг
- вітамін С 140—205 мг
- B1 0,4-1,5 мг
- B2 0,54-1,9 мг
- B6 0,5-0,9 мг
- P 60 мг
- А 50 мг
- Е 170 мг
- Д 0,2-0,6 мг
- мінеральні солі 4-7 мг
- органічні кислоти 1-5 мг
В перзі встановлено 16 амінокислот та 13 жирних кислот. Амінокислоти: глутамінова – 24,3 г/кг, аспарагінова – 29,92, лейцин – 18,70, аланін – 12,69, серин – 13,31, гліцин – 11,13, треонін – 11,49, валін – 13,49, ізолейцин – 10,59, пролін – 9,04, фенілаланін – 11,41, тирозин – 12,98, лізин – 3,89, гістидин – 12,21, аргінін – 6,61, метіонін – 2,02 г/кг. Жирні кислоти: лауринова – 0,27г/кг, міристинова – 0,41, міристолеїнова -15,1, пальмітинова – 35,92, пальмітолеїнова – 14,36, стеаринова – 0,93, олеїнова – 5,14, лінолева – 8,11, ліноленова – 28,96, гадолеїнова – 0,47, арахідонова – 4,08, ерукова – 1,97, клупанодонова – 3,17г/кг.
Ферменти та гормони виділяються в дуже малих кількостях.
Плісняви на 81,2% менше, ніж у пилку. Перга стає мікробіологічно стерильною з наявністю дріжджів лише кількох видів; з пилку виділено 148 видів дріжджів. Харчова цінність перги у 3 рази вище пилку. Калорійність перги на 100г – 200ккал.
У книзі Миронова Г.А. «Пилок – цінний продукт харчування» наведені дані вмісту вітамінів (у % співвідношенні від добової потреби людини) у 100г ікри осетрових та перги:
Вітаміни/продукти: А В1 В2 РР С Середнє значення по всім вітамінних складниках, %
Ікра осетрових 12,0 7,1 16,9 7,6 13,0 11,3
Бджолиний хліб (перга) 123,3 45,7 75,1 63,5 133,3 88,2
Важливо враховувати, що в перзі в ідеальному співвідношенні знаходиться калій, магній та кальцій у зв’язаному виді, тому вони добре засвоюються організмом на відміну від синтетичних аналогів. Кальцій завжди знаходиться у взаємодії з фосфором, а відповідає за їх рівновагу в крові вітамін Д. Якщо їх співвідношення порушується, то кальцій береться з кісток. Якщо кальцію мало в організмі, то він може заміщатися стронцієм, оскільки їх молекулярні структури схожі. Але молекулярна решітка стронцію більше, ніж у кальцію. Звідси й з’являються зміни в кістках – «нарости», «ущільнення», «шишки». Магній забезпечує всмоктування кальцію. Калій регулює процес проникнення поживних речовин через клітинні мембрани; сприяє стабілізації кров’яного тиску. Його дефіцит приводить до порушення процесів збудження та гальмування в корі головного мозку. Саме тому перга дуже ВАЖЛИВА ДЛЯ ВСІХ!!!
Число протипоказань до застосування цього цілющого засобу досить обмежене.
Обережно її застосовують при:
- індивідуальній непереносимості окремих компонентів;
- онкологічних захворюваннях (ІІІ-ІV стадії);
- порушення згортання крові, кровотечі або тяжкі порушення обміну речовин
Серед усіх продуктів бджільництва небагато можуть відрізнитись гіпоалергенністю. Серед них перга. Бджолину пергу можна приймати щоденно протягом усього свого життя – так роблять багато бджолярів і вирізняються відмінним самопочуттям. Підходящою профілактичною дозою буде по 1-2 грама (5-7 штук) три рази на день. Збільшувати цю дозу можна в періоди загострення хвороб або при вірусних атаках.
Але тривале передозування (більше 60г на добу) може спричинити гіпервітаміноз, нашкодити печінці, ниркам та селезінці.
Вживати пергу найкраще за 20-30 хвилин до їжі, але якщо відчуваєте важкість у шлунку, то не вживайте натще, а приймайте через годину після їжі.
Численні клінічні дослідження, а також багаторічний досвід бджолярів у династіях дозволяє стверджувати, що властивості перги бджолиної досить різноманітні і неодмінно позитивні.
Отже, які ж цілющі властивості перги бджолиної відмічають найбільшим чином:
- вітамінізований легкозасвоюваний комплекс на кожен день;
- організм тонізується та забезпечується енергією для життєдіяльності, покращується загальний стан організму;
- покращується апетит, при цьому можна розраховувати на здорове схуднення. Є чудовим джерелом поліненасичених жирних кислот;
- існують дані про те, що бджолиний хліб сприяє повному зникненню застарілого болю у шлунку, кишечнику та печінці. Ефективний при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту та дисбактеріозу. Він відновлює та нормалізує корисну мікрофлору кишечника. Одночасно в організмі відбувається покращення багатьох обмінних процесів;
- покращується робота нирок, але знову ж при помірному вживанні перги, в іншому випадку навантаження на них, навпаки, зростає;
- покращуються захисні властивості організму та стимулюється функціонування імунної системи;
- згідно з дослідженнями професора Badiaa Lyoussi (Марокко), перга має захисний ефект від спровокованої алюмінієм анемії та печінково-ниркової інтоксикації, знижує підвищений рівень С-реактивного білку, а також кількість моноцитів та лейкоцитів, котрі виникають при виявленні алюмінію (джерело – журнал «Доктор Бджілка»);
- очищується кров, зокрема нормалізується концентрація холестерину в ній, виводяться різні шлаки та токсини;
- завдяки вмісту каротиноїдів, сприяє покращенню зору, знімає втому очей;
- забезпечує нормальну мікрофлору в кишечнику, що часто сприяє оздоровленню кишкового тракту та формуванню місцевого імунітету;
- вміст природних антибіотиків робить пергу доцільною при інфекційних захворюваннях як внутрішньої, так і зовнішньої локалізації;
- покращує психічний стан організму при депресіях;
- нормалізує кров’яний тиск, покращує роботу серцевого м’яза. Механізм лікувальної дії перги полягає в наповненні серцевого м’язу калієм. Одночасно під дією калію покращується обмін речовин, починається активне виведення токсинів та шлаків з організму. Процес одужання значно прискорюється, судини стають більш еластичними, розсмоктуються бляшки, відновлюється мікрофлора кишечника;
- покращує мозковий кровообіг, а значить, постачання мозку киснем та живильними речовинами;
- покращує працездатність, стають посильними доцільні фізичні та інтелектуальні навантаження;
- благотворно впливає на статеву систему, застосовується перга як у лікуванні простатиту, так і при різних гінекологічних захворюваннях (коли не останнє значення має формування місцевого імунітету);
- регулярне вживання перги підвищує чоловічу потенцію;
- покращується концентрація гемоглобіну в крові;
- сповільнюються процеси старіння, а за рахунок знищення вільних радикалів часто виконується зворотній, омолоджуючий ефект;
- допомагає печінці краще функціонувати, оскільки має детоксикаційну дію;
- доцільна при комплексному лікуванні алкогольної залежності;
- благотворно впливає на ріст дітей; - заповнює калієво-магнієвий дефіцит. Нестача цієї комбінації мінеральних речовин в організмі небезпечна та часто призводить до погіршення функції серця, а також нервової системи;
- властивості бджолиної перги допомагають з виробленням інсуліну, котрий надзвичайно важливий при цукровому діабеті як першого, так і другого типу. Перга зменшує співвідношення глюкози в крові, покращує роботу підшлункової залози;
- перга проявляє антиоксидантну активність та утримує вільні радикали;
- містить деканову кислоту, необхідну для лікування ревматоїдного артриту, гамма-глобуліни;
- чинить цитотоксичну дію на злоякісно перероджені клітини, має більш виражені антитоксичні властивості. Вона сприяє підвищенню вмісту в крові еритроцитів, ретикулоцитів та гемоглобіну, забезпечує нормалізацію кількості лейкоцитів та лейкоцитарної формули (Хісматулліна Н.З.). Перга покращує систему кровообігу, зменшує інтоксикацію фторидами, сповільнює ріст пухлин. Вона негативно діє на патологічний процес. Перга – чудовий анаболік, збільшує ріст, масу тіла, особливо ендокринних залоз та м’язів (Лудянський Е.А.). Чудово зарекомендувала себе перга в розсмоктуванні доброякісних пухлин: ліпом, мастопатій, фібром. На курс зазвичай потрібно 2-3 упаковки перги та 1 упаковка личиночного молочка (гомогенат личинок трутнів). Режим прийому: перга – 3 рази в день по 2-4г, личиночне молочко – 1 раз в день по 2г. Курс лікування з розсмоктування фібром, міом, мастопатій зазвичай не перевищує 4-5 місяців. А ліпоми розсмоктуються набагато швидше. Причому це було несподіванкою навіть для самих дослідників, коли пацієнти під час проведення лікування основних захворювань раптово оголошували, що в них зникли застарілі ліпоми.
- стимулює діяльність ендокринних залоз, що дозволяє лікувати діабет, гепатити, коліти. Перга знижує рівень холестерину в крові. Існують показання до застосування перги при кровотечах різного характеру (шлункова, кишечна, язви, що кровоточать та ін..) (Ш.М. Омаров, 1987). Перга відновлює нормальну діяльність шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, щитовидної залози;
- перга також має сприятливий вплив на стан здоров’я вагітних та розвиток плоду. Найкраще застосовувати бджолиний хліб в перші місяці вагітності, щоб попередити токсикози та викидні, а в останні місяці – для підвищення імунітету матері та дитини. В післяродовий період цей препарат швидко відновлює втрату крові та сили породіллі, покращує лактацію. Прийом перги 1-2 рази в день по 2г;
- активно використовується в лікувальній косметиці.
Бджолиний хліб допомагає зберегти молодість шкіри, еластичність епітелію та розгладити зморшки. Кілька рецептів застосування перги в косметології:
Маска для обличчя
В косметичних цілях вона часто застосовується для надання шовковистості шкірі обличчя.
Потрібно: 0,5ст.л. перги, 0,5ст.л. меду.
Змішати все до однорідної консистенції.
Ввести в маску для обличчя трохи молока.
Нанести суміш на шкіру обличчя. Тримати приблизно 30 хвилин.
Маска для красивого волосся
Природний спосіб відновлення природного блиску та краси.
Потрібно: 1 ст.л. перги, 1 яєчний жовток, молоко.
Усю суміш збити та нанести на шкіру голови, накрити голову теплим полотенцем та залишити так на 30 хвилин. По закінченню часу старанно промити волосся проточною водою.